Quan s’aprèn una llengua o parlem en un idioma en el que no estem acostumats a comunicar-nos de vegades és complicat desenvolupar-nos amb normalitat. És cert que hi ha persones que tenint coneixements suficients de l’idioma se senten insegures i persones que sense tenir tants recursos tenen suficient confiança. Parlar en un altre idioma no és una ciència exacta, per això perdre la por et farà expressar-te amb més fluïdesa i seguretat.

El primer que cal tenir clar és que al principi tenir por de parlar en un altre idioma és NORMAL. Totalment normal; especialment quan viatgem o parlem amb una persona nativa i encara no tenim prou coneixements consolidats. No tothom neix sent un expert en idiomes!

La inseguretat. Enfrontar-nos a una llengua amb la què no estem 100% familiaritzats ens costa, ja que intentem donar el màxim de nosaltres però no estem segurs de com fer-ho. El resultat pot ser una situació de nervis o de bloqueig mental, el que habitualment anomenem “quedar-nos en blanc”. Òbviament en aquests casos, el millor que podem fer és mantenir la calma, estar molt pendent del que ens estan dient per poder contestar, encara que sigui amb una resposta bàsica i recordar amb claredat el missatge.

Una altra de les solucions és estar en contacte el màxim de temps possible amb l’idioma. No necessàriament estant al seu país d’origen, entrenar l’oïda amb pel·lícules o sèries en versió original és una forma divertida i molt efectiva d’acostumar-nos a l’idioma. Més enllà de practicar el teu listening, també milloraràs la teva expressió oral, ja que aprendràs expressions o slangs propis del llenguatge popular que no solen estar presents en els llibres de text.

És la por al desconegut o sortir de la nostra zona de confort que ens fa por, ja que tenim establertes unes rutes mentals que ens fan sentir-nos còmodes. El llenguatge és espontani; el millor és mantenir la calma davant la por a parlar en un altre idioma i no estressar-nos perquè no ens surtin les paraules: és qüestió de pràctica que això et deixi de passar.

Has pensat en els cursos de conversa? Si el teu punt feble és comunicar-te verbalment en un altre idioma, fes-li front! Aprèn a millorar les teves habilitats en el llenguatge parlat amb un bon curs de conversa. Reforçaràs els teus coneixements en altres disciplines i el més important, agafaràs confiança amb l’idioma que estiguis aprenent gairebé sense adonar-te, a què esperes?