Donar una presentació és un requisit fonamental a la feina de molts sectors i un component necessari en l’èxit de la teva carrera professional. Avui et deixem 12 consells perquè puguis donar la millor de les presentacions i captivar a la teva audiència.

 1. Crea un missatge potent (Elevator Speech)

Els oradors que més captiven fan un excel·lent treball en introduir molt ràpidament el tema en qüestió. Els primers segons són els més importants i moltes vegades són ignorats.

Imagina’t que estàs a un ascensor pujant a la planta on es realitzarà la conferència. La persona que està al teu costat veu la teva placa identificativa i et diu “Estava pensant en assistir a la teva xerrada, de què es tracta?, Què explicaràs?” Tens 30 segons per explicar-li.

 1. Coneix la teva audiència

Per a saber per on començar, pensa què sap la teva audiència prèviament sobre el tema. Si assumeixes que tenen molts coneixements i que dominen l’argot o utilitzes un llenguatge massa tècnic, perdràs el seu interès.

 1. Crea la teva presentació com si es tractar d’un viatge

Utilitza una estructura en tres fets:

 • Acte 1: Configuració. Per què hauria d’importar-me?

Un dubte, una inspiració… estableix expectatives sobre què escoltaran a la presentació.

 • Acte 2: Confrontació. Com la meva idea/producte farà que la meva vida sigui millor?

Descriu el problema (o bandit) i la solució (o heroi). Aquí necessitaràs punts de suport amb exemples i dades. Has de descriure els problemes que t’has anat trobant durant el viatge i com els has resolt. Hauràs de crear aquest “clic” en el públic que aconsegueixi que els canviï la perspectiva.

 • Acte 3: Resolució. Quines mesures haig de prendre?

Proporciona un full de ruta o una trucada a l’acció. Comparteix una història, un missatge d’esperança i acaba el teu discurs aquí. No facis un resum (que és molt avorrit) sinó més aviat dóna-li al públic alguna cosa a fer amb la teva informació.

 1. Proporcioni un full de ruta

Has de proporcionar a l’audiència un full de ruta. Tenir una diapositiva amb un esquema del que es parlarà ajudarà a l’audiència a saber cap a on ens dirigim. A mesura que iniciïs una nova secció del full de ruta, torna a aquesta diapositiva per ajudar a comprendre per on anem i a on ens dirigim.

 1. Sigues flexible

Inclou breus activitats participatives, per avaluar el nivell de compromís i així adaptar la xerrada a l’audiència.

 1. Controla el temps

Prèviament assaja amb un amic i que et faci comentaris sobre la presentació. Assegura’t que no sigui ni massa llarg ni massa curt. Demana-li que no t’interrompi i que guardi les preguntes i comentaris per al final, perquè així tingui una idea general del ritme i temps de la presentació. Si no és possible quedar amb un amic, assaja en el lloc real on donaràs la xerrada.

 1. Memoritza el teu discurs

No llegeixis des del power point ni de les teves notes. La millor manera de donar una presentació és memoritzar el teu discurs. Sí que pots tenir alguna targeta amb una sèrie de punts per a recordar les transicions.

 1. Sigues visual

És molt important així que prepara una bona presentació. Un bon cop visual realçarà el que estàs explicant. Et deixem algunes idees:

 • Utilitza gràfics, icones i símbols.
 • Crea diapositives amb una grandària de lletra que sigui visible des de més de 2 metres.
 • Uitlitza paraules clau i no frases completes.
 • No més de 6 línies per diapositiva.
 • Si utilitzes videos han de ser curs. Si duren més d’un minut poden perdre l’interès.
 1. Fulletons i qüestionaris

Les presentacions tendeixen a ser molt simples i de vegades poc realistes. Si necessites donar informació tècnica complexa pots lliurar fulletons als assistents.

Si necessites obtenir un feedback per part de l’audiència, pots demanar que contestin un formulari o enquesta online.

 1. Llenguatge corporal

No distreguis a l’audiència agitant bruscament les mans. No t’oblidis de somriure i tracta d’estar relaxat. Pots connectar amb alguns dels assistents mirant-los directament durant la presentació. És normal estar nerviós al principi, però si estàs ben preparat, tot sortirà bé!

 1. Inspiració

No deixis de buscar la inspiración en llocs web com TED.com. Veuràs presentacions impressionats!

 1. Expressions i connectors en anglès

Si fas la teva presentació en anglès, consulta la nostra notícia amb connectors i expressions en anglès que pots utilitzar.