Hem fet una selecció de senyals que et donaran pistes de com de preparat estàs pel que fa al domini d’un idioma.

Ets capaç de respondre a la primera. Sense dubtar ni pensar-te les coses dues vegades, quan contestes directament (i de manera correcta) vol dir que la fase de posar-te nerviós parlant una llengua desconeguda ha passat a la història. Per tant, l’idioma ja forma part del teu background habitual.

Entens el que diuen per la televisió, ràdio… Quan entens el que es diu a través d’una locució és símptoma de tenir un nivell d’idiomes bastant bo. El missatge és genèric i no està específicament dirigit a nosaltres. Així que, si ho entens estàs a un pas d’aconseguir un bon domini de l’idioma.

Pots anar al metge, al banc, trobar feina… Anar al metge o al banc són tasques rutinàries, però per les que necessites un grau d’implicació més gran. Com podria ser trobar una feina, especialment cara al públic. Si ets capaç de superar aquestes situacions fàcilment, estàs fent una bona feina.

Saps adaptar el teu llenguatge a les paraules i expressions del lloc. Si comences a utilitzar “slangs” per parlar amb els teus amics o coneguts correctament, demostraràs que el teu domini de l’idioma és elevat.

Xafardejar. Encara que no sempre és la millor opció! Quan pots escoltar converses alienes i assabentar-te prou com per després poder retrasmitir-ho, denota que a més d’haver après l’idioma, pots utilitzar-lo per assabentar-te de tot. Això si, ves amb compte!

Tens capacitat d’autocorrecció. Si segueixes cometent errors (i seguiràs cometent-los) però ara ja saps què has dit malament i com es diu correctament sense necessitat de que ningú et repeteixi el que acabes de dir malament, és bona senyal! Significa que saps corregir els teus propis errors.