Les llums de Nadal són les protagonistes de la decoració nadalenca, ja que a més de decorar totes les llars, omplen carrers, places i comerços durant aquestes dates. Tant és així que en algunes ciutats es realitzen autèntics espectacles de llums com a la Torre Eiffel o a l’Òpera de Sydney.

Encara que sigui una tradició mundialment coneguda… saps quins són els seus orígens? La teoria més estesa apunta a que és una antiquíssima tradició que prové dels celtes, qui adornaven un arbre a l’inici del solstici d’hivern com a forma d’ofrena a Frey (déu del Sol i de la fertilitat).

No va ser fins segles més tard quan aquesta tradició va ser descoberta a les llars de més alta classe a Alemanya i estesa a la resta d’Europa. Van haver de passar més de mil anys perquè apareguessin les llums de Nadal tal com les coneixem avui en dia, encara que això si, enceses a través d’espelmes i altres mecanismes semblants, ja que encara no existia l’electricitat.

Al 1840, la Reina Victòria del Regne Unit es va casar amb el príncep alemany Albert de Saxònia, qui va introduir definitivament la tradició de l’arbre de Nadal decorat amb adorns i llum. Aquest costum es va expandir per les llars britàniques i fins i tot va transcendir a altres cases reials que van imitar el costum. Van marcar tendència, ja que en aquesta època, eren la parella de moda de la monarquia.

Les primeres llums de Nadal estaven presents a la decoració en forma d’espelma amb cera fosa, agulles i tot tipus de sistemes que feien que estiguessin subjectes a les branques de l’arbre. Després es van començar a utilitzar un altre tipus de suports com petits canelobres o fanalets fins a l’arribada de l’electricitat a la dècada de 1880.

Edward H Johnson, amic de Thomas Edison, va ser el creador del primer arbre de Nadal amb il·luminació elèctrica, que estava format per 80 bombetes de diferents colors i cablejades a mà. L’arbre es va encendre el 22 de desembre de 1882 a la seva pròpia casa de la Cinquena Avinguda de Nova York. Anys més tard, a principis del 1900, ja es podien veure les llums de Nadal en forma de garlanda, decorant els aparadors d’algunes botigues. Dècades més tard, es van començar a veure a les llars, on el seu ús ja estava estandarditzat a partir dels 60.

Si t’agrada el Nadal, segur que gaudir de la il·luminació és un dels teus passatemps preferits durant aquestes dates. Gaudiu de la resta de les vacances! Ens veiem a la tornada a les acadèmies d’idiomes de Merit.