Avui és el Dia d’Internet Segura “Safer Internet Day“: una data a la qual es promou, amb suport de la Comunitat Europea, un entorn digital més segur i respectuós amb els usuaris, especialment nens i joves menors d’edat. Durant tota aquesta setmana, usuaris de tot el món tracten de conscienciar-se i enviar un missatge positiu sobre una xarxa segura a través d’esdeveniments, jornades i activitats.

Internet som tots. Un territori comú en el qual ens trobem diàriament i utilitzem tant com per comunicar-nos amb els altres, com per consumir contingut, comprar tot tipus de productes i serveis o aprendre idiomes, com és el nostre cas. És un territori global que no entén de fronteres. Per això, ser responsable a internet hauria de ser estrictament necessari per evitar un mal ús de la xarxa.

El dia d’Internet Segura (SID) pretén dirigir-se tant a nens com a pares, professors, tutors i tots els adults, especialment aquells que treballen o conviuen en entorns educatius. Internet té possibilitats il·limitades, per això, aprendre a utilitzar-lo de forma responsable, creativa i cívica, ajuda a crear un futur digital sense continguts inapropiats, virus o ciberbulling, entre altres conseqüències nocives.

Suma’t al SID! Formar part del moviment del “Safer Internet Day” és més fàcil del que creus. A continuació, et deixem algunes de les principals claus per entendre-ho.

Respecte a la xarxa. Especialment promoure una educació per part de pares, tutors, professors i educadors que ensenyi a nens i joves a utilitzar internet per crear, compartir i utilitzar continguts de forma positiva així com a protegir la seva reputació a internet.

Empreses amb presència online. Difondre missatges i promoure serveis segurs a través de la xarxa per fomentar un entorn digital segur i amb garanties que doni confiança a l’usuari que compra o consumeix continguts directament d’internet.

Responsables a nivell global. Els polítics i els grans responsables d’empreses tecnològiques han d’assegurar plans i programes educatius que serveixin per conscienciar en matèria de la seguretat a Internet. S’ha de ser transparent, assegurar-se la regulació dels continguts online i proporcionar una legislació sòlida que garanteixi aquesta seguretat.

És responsabilitat de tots. L’ús conscient d’internet i la construcció d’un espai segur està a la nostra mà. Evitar faltes de respecte aprofitant l’anonimat d’un perfil fals, distribuir continguts que fereixin la sensibilitat dels usuaris i la integritat de les persones… és tasca de tots. Així que davant d’un contingut il·legal i perjudicial, no dubtis a imposar-te i denunciar-ho.