Avui és el dia mundial del Medi Ambient (World Environment Day), una data marcada de forma global per l’ONU. Aquesta jornada pretén conscienciar a totes les comunitats del món sobre la importància que té respectar el planeta i tenir cura del medi ambient.

Aquest any s’ha triat Nova Delhi, Índia, com a capital de les celebracions globals del Dia Mundial del Medi Ambient, el tema central de les quals és la contaminació provocada pel consum massiu de plàstics. El seu lema és ben clar: “Un planeta #SinContaminación por plásticos”, i no és per menys, ja que cada any es registren més de 13 milions de tones de plàstics abocades als oceans.

És possible reduir el consum de plàstic? Encara que sigui un material habitual a les nostres vides, la campanya que avui s’està duent a terme lluita per combatre la producció i l’ús excessiu de plàstics, especialment aquells d’un sol ús que són perjudicials per la nostra salut i que amenacen la vida als oceans.

Algunes de les accions impulsades pel govern de l’Índia són campanyes de neteja de plàstics en àrees urbanes o públiques, reserves nacionals i platges, a través d’activitats que fomentin la participació pública i l’interès a escala mundial. I és que algunes de les últimes dades sobre la contaminació per plàstic són altament preocupants:

Sabies que cada any es fan servir 500 mil milions de bosses de plàstic? O que el plàstic equival a un 10% de tota la contaminació que produïm? O que el 50% del plàstic que utilitzem és d’un sol ús? Doncs aquestes són algunes de les alarmes que fan que la reducció urgent d’aquests polímers sigui una prioritat.

A més de les iniciatives col·lectives que s’estan implementant, és molt important el paper de cadascú pel que fa al consum personal de plàstic. Les accions personals són el començament d’un gran canvi. I és per això que a Merit School hem volgut aportar el nostre granet de sorra a través d’aquests consells en català i en anglès perquè, sigueu on sigueu, tenir cura del planeta us sigui una mica més fàcil:

Què podeu fer per ajudar?

REDUCE, REUSE, RECYCLE = 3 R’s

Reduce – Reduir

 • Avoid giving presents with excess packaging. – Evita fer regals amb embolcalls excessius.
 • Choose products that can use mains power rather than batteries – Tria productes que puguin fer server energia local en comptes de bateries.
 • Use rechargeable batteries when appropriate – Fes server bateries recarregables quan sigui apropiat.
 • Grow your own vegetables – Conrea els teus propis vegetals.
 • Buy low-waste products when you shop – Compra productes de baixa generació de residus.

Reuse ­- Reutilitzar

 • Donate furniture and clothing – Dóna mobles y roba.
 • Repair broken items rather than buy new ones – Repara els productes trencats en comptes de comprar altres de nous.
 • Take old carrier bags to the shop – Porta les teves pròpies bosses velles a la compra.
 • Swap magazines and books with friends – Intercanvia llibres i revistes amb amics.

Recycle – Reciclar

 • Make compost from your vegetable waste – Fes adob a partir dels residus vegetals.
 • Use local recycling facilities such as glass bottle banks, plastic bottle banks, can banks, shoe banks, textile banks etc. – Utilitza els centres locals de reciclatge, com bancs d’ampolles de vidre, de plastic, de llaunes, sabates, tèxtils…