Avui és el dia internacional de la careta somrient, el polze cap amunt, els animals, menjar… i la resta d’emojis que, actualització rere actualització, es van multiplicant! El seu nom original és japonès (絵 文字) i, encara que ho pronunciem “emoji” està compost per “e” (絵), que significa imatge, i per “moji” (文字), que significa lletra. Una definició molt clara del que signifiquen com a concepte.

Però, saps per què se celebra el seu dia cada 17 de juliol? Si penses que és per la seva data de creació, no has encertat. El motiu d’aquest dia internacional ve donat per la incorporació del disseny d’emojis en els sistemes d’Apple, que es va produir el 17 de juliol de 2010. I, encara que pensem que va ser en aquesta data quan es van inventar, aquestes petites mostres gràfiques ja venien de molt temps enrere, abans que existissin els smartphones. Descobreix aquí alguns dels seus antecedents més curiosos:

La primera referència que apareix a internet, segons el web de tecnologia Make of us, tracta, encara que resulti difícil de creure, del mateix Abraham Lincoln, setzè president dels Estats Units, el qual en un dels seus textos, en els quals preparava un discurs, va escriure el següent:

I believe there is no precedent for my appearing before you on this ocasion [applause] but it is also true there is no precedent for you being here yourselves, (applause and laughter ; ) …

Molts ho atribueixen a un error tipogràfic, tot i que pel context i l’acotació que el precedeix, podria tractar-se del primer emoji de la història!

A més, abans del món digital, aquestes petites expressions o altres semblants anaven sorgint a poc a poc, fins que l’any 1982 el professor universitari Scott Fahlman va proposar les expressions 🙂 i 🙁 per expressar emocions, sent el precursor del que coneixem com a “emojis” en la vida moderna.

El que al principi semblava una forma de “decorar” els missatges de text, ha acabat sent un llenguatge amb significat propi que, a més, cada vegada forma part d’un codi més elaborat. Tant és així que fins i tot el Diccionari Oxford, un dels més prestigiosos pel que fa a la llengua anglesa, va triar l’emoji que plora de riure com a “paraula de l’any 2015”, que actualment segueix sent un dels més utilitzats en tots els països.

També, podem veure un gran avanç en les últimes actualitzacions, i és que WhatsApp aposta per la diversitat. A més de renovar-se amb nous emoticones de diferents característiques racials, dones embarassades, famílies amb diferents estructures… Encara té molts més que treure durant aquest any, com els emojis pèl-roigs, a més de més varietat d’animals i altres 150 emojis més.