Saps quins són els idiomes més parlats del món? En què et fixes quan penses en estudiar un nou idioma? El nombre de parlants i la seva distribució geogràfica ens donen una pista essencial de quin idioma és el que més projecció internacional té.

A partir de l’últim estudi lingüístic d’Ethnologue, hem extret les dades dels idiomes més parlats del món i el seu nombre de parlants. A continuació trobaràs el top 5 i les característiques essencials de cada llengua:

  1. Xinès: Té al voltant de 1.299 de parlants, amb 13 varietats i dialectes que pertanyen a la Xina i, aproximadament, a altres 38 països entre els quals trobem Taiwan, Singapur, Vietnam o Indonèsia. També es poden afegir altres països que alberguen una gran quantitat d’emigrants originaris de la Xina, com Estats Units, Austràlia, Canadà o Cuba. La seva varietat de Xinès Mandarí (909 de nadius) és la forma més parlada i estàndard del llenguatge. Propi del nord, centre i sud-oest de la Xina, poc té a veure amb altres dialectes com el Cantonès (73,4 milions) o el Wu (80 milions), procedents del sud del país.
  2. Espanyol: El segon de la llista dels idiomes més parlats del món és l’espanyol, però no concretament el que parlem a Espanya, on hi ha aproximadament 47 milions de parlants nadius. Fora de les nostres fronteres hi ha al voltant de 31 països on es parla, sumant així uns 442 milions de parlants nadius. Llatinoamèrica és la regió on trobem un major nombre de parlants. Només a Mèxic trobem 121 milions de parlants nadius, 48 ​​a Colòmbia o 42 a l’Argentina, unes xifres que superen el nombre de parlants espanyols.
  3. Anglès: Encara que costi de creure, l’idioma internacional per excel·lència ocupa la tercera posició. I és que, encara que es parli per 378 milions de persones, la seva expansió lingüística abasta uns 118 països i és la llengua secundària més parlada del món amb 743 milions de parlants no natius. L’anglès és la llengua oficial de 67 països, entre els quals hi trobem països africans (com Sud-àfrica o Tanzània), a més de Canadà, Índia, Irlanda o Nova Zelanda. El sorprenent és que tant a Austràlia com Regne Unit o Estats Units no compta amb caràcter oficial, ja que no hi ha cap Constitució ni llei federal que decreti una llengua com a tal.
  4. Àrab: Compta amb 315 milions de parlants distribuïts per Aràbia Saudita i altres 58 països més situats al nord i nord-oest d’Àfrica i Àsia occidental. És oficial a 19 països com Qatar, Marroc o Jordània, entre d’altres. L’àrab compta amb més de 20 varietats, entre les quals destaca l’Àrab egipci (64,4 milions de parlants), una varietat molt expandida i coneguda per la resta del món occidental per les seves manifestacions culturals, pel·lícules i estudis sobre els seus orígens.
  5. Hindi: El cinquè dels idiomes més parlat del món procedeix de l’Índia i el comparteixen 260 milions de persones natives. És oficial tant al seu país d’origen com a Fiji i es parla en altres països com Nepal, Sri Lanka i a Sud-amèrica, on hi ha un alt percentatge de parlants (Guyana i Surinam). A més, compta amb 120 milions de parlants no natius.