És molt difícil imaginar-se un món sense fotografia en ple 2018. Ens sembla gairebé impensable que fa gairebé 200 anys no existís cap altra manera de captar imatges que no fos a través d’un llenç pintat a mà. Tot i així, ara tots portem una càmera a sobre a totes hores i la utilitzem com una extensió de la nostra forma de comunicació: per parlar cara a cara, per ensenyar situacions quotidianes o, fins i tot, per verificar que tot està bé.

Diumenge que ve, 19 d’agost, celebrem el dia Mundial de la Fotografia. La data es deu al fet que el mateix dia de l’any 1839, França va adquirir la patent del daguerreotip, el qual va ser el primer procediment fotogràfic de la història, inventat per Louis Daguerre. Aquest és el principal antecedent de la fotografia actual.

Després del daguerreotip, que funcionava a través d’una superfície de plata polida on es reflectia la imatge, es va començar a utilitzar la fotografia per plaques autocromes, patentades pels germans Lumière el 1907. El resultat van ser les primeres fotografies a color.

Les plaques de vidre van ser substituïdes per pel·lícula de la mà de George Eastman, creador d’aquesta tècnica i fundador de Kodak. A partir d’aquest moment la fotografia es va estandarditzar en el mercat i el consumidor ja podia disposar de la fotografia en el seu ús diari. Es va produir una autèntica revolució tecnològica.

La resta de la història ens resulta familiar. Just abans del canvi de mil·lenni, les càmeres digitals van arribar a les nostres mans amb una qualitat molt més baixa del que esperem avui dia de qualsevol smartphone. Va ser el començament de la nova era digital. Després, la seva integració en els telèfons mòbils era qüestió de temps. En aquest punt la fotografia ja s’havia democratitzat del tot.

El llenguatge visual present a les xarxes socials és l’última revolució del món de la fotografia, trencant més fronteres i establint un mecanisme en el qual a més intervé el factor social de compartir experiències immortalitzades a través de la imatge.

Amb motiu d’aquest Dia Mundial de la Fotografia, us convidem a participar en el concurs que duu a terme la Fundació CRAM. Una competició que pretén denunciar i posar remei a la contaminació dels oceans causada per l’ús excessiu del plàstic. “Emplasticats” compta amb tres categories per treure el teu costat més creatiu i solidari amb la causa: Vivint entre plàstics, Un litoral sense plàstic i Desplastifíca’t. Més informació al web oficial del CRAM. No et quedis sense participar!