Arriba la recta final de l’estiu! Per molts l’última setmana d’agost o la primera de setembre són setmanes pràcticament de dol: com un diumenge, pero a nivell anual. Aquells dies en els quals estàs més pendent de que aviat hauràs de tornar a classe o a la feina, enlloc de centrar-te en gaudir d’aquestes últimes oportunitats que les vacances et donen. És cert que no s’han de descuidar les obligacions (i per això et donem uns consells per saber triar el teu curs d’idomes d’aquest any!) però, quan toca gaudir, òbviament s’ha de gaudir.

Has de saber que, si t’ho montes bé, amb molt poc pots gaudir d’un últim viatge de somni per acomiadar el teu estiu com cal. I és que tenim la sort de viure en un país que, geogràficament, no ha d’envejar res a ningú. Agafant el cotxe, en poques hores podem trobar-nos les platges més espectaculars o les muntanyes més abruptes, passant per pobles pintorescs, cridaners, medievals o que, inclús, s’atreveixen a desafiar la natura. I una forma de fer-ho és muntar una bona escapada de cap de setmana per tancar l’estiu.

I, com que no tot allò conegut és or ni tot allò desconegut és dolent, al nostre post d’avui et portem alguns dels destins més curiosos i menys turístics (o no tant) d’Espanya, d’aquells que no trobaràs a gairebé cap guia turística. Volem que aprofitis els teus últims dies de vacances per fer una última escapada de cap de setmana. Així que agafa la motxilla i prepara’t per fer front a la carretera. No necessites més!

1. Setenil de las bodegas

Ubicat a Cadis, aquest és probablement un dels pobles més curiosos i cridaners d’Espanya. Es pot dir d’ell, sense por a exagerar, que és un poble incrustat a les roques del tall format pel riu Guadalporcún, i d’aquí ve el seu principal interès. L’impacte que produeix veure les immenses roques “tragant-se” les cases, bars i illes senceres és un factor que en absolut passa desapercebut pels visitants d’aquest poble. A més del seu castell i el seu pintoresc casc antic, forma part de la “Ruta de los Pueblos Blancos” d’Andalusia i al 2016 va ser escollit com a 2a Meravella Rural per Top Rural.

escapada de fin de semana

2. Aguarales de Valpalmas

Aquesta curiosísima formació rocosa (també coneguda com “Aguarales de Valdemiraz”), molt poc comú a Espanya, es troba a la comarca de Cinco Villas (Saragossa), entre les localitats de Piedratajada i Valpalmas, a 1,5km del municipi de Valpalmas, el qual li dóna nom. També coneguda com a “Xemeneia de fades”, aquesta formació rocosa és el resultat de fluxes d’aigua sobre material fràgil i poc resistent, com és el cas de les roques que el conformen. En el seu ca,s el simple efecte de la pluja i el vent sobre l’argila han sigut suficients per crear aquest idíl·lic paisatge. La fragilitat dels seus materials propicia el seu canvi constant, degut a la facilitat que tenen per cedir davant l’erosió.

3. Masca (Isla de Tenerife)

Per alguns “el Machu Picchu d’Espanya”, no perquè siguin runes arqueològiques, sinó per les seves impresionants muntanyes. Situat a 750m sobre el nivell del mar, és una de les parts més pintoresques de l’illa de Tenerife, ubicat al peu dels Monts de Teno. El que imposa el seu paissatge concorda amb les seves carreteres i accessos, doncs és una mica complicat arribar-hi. Però els paissatges que es poden contemplar un cop ets allà valen completament la pena. Si ets encara més valent, pots visitar també la seva badia, a 3h del poble a peu i altres 3h de tornada. Però si et vols estalviar la tornada també pots agafar el vaixell que et porta fins Los Gigantes.

Potser una escapada de cap de setmana no seria suficient per treure-li el màxim profit, pero aquesta pot ser l’excusa perfecta per allargar uns dies més les vacances!

4. Puentedey

Ubicat al nordest de Castella i LLeó, part del termini municipal de Merindad de Valporres (comarca de Las Merindades), s’estén Puentedey. El principal atractiu que destaca tot aquell que visita aquest petit nucli és l’entorn natural que l’envolta i la tranquil·litat que es respira, a part de l’impresionant Pont Natural de Puentedey, sobre el qual inclús s’aixeca part del poble i al que s’han atrevit a nombrar com el “dit físic de Déu”. El cert és que el Pont es va crear gràcies a la força del corrent del riu, formant així un dels ponts naturals més curiosos i vistosos d’Espanya.

5. Orbaneja del Castillo

Orbaneja del Castillo està situat a la província de Burgos, just al límit amb Cantàbria. La seva baixíssima població i el seu manteniment de la natura fan que l’unic soroll que se senti durant tot el dia sigui el de l’aigua del rierol que travessa el poble, corrent en direcció al riu Ebre, a pocs metres d’allí.

El rierol neix a la misteriosa Cova de l’Aigua i mor a la cascada de 25m que cau cap a l’Ebre. A més, també pots visitar la Cova del Niésparo, a 90m sobre l’Ebre, i la Cova de l’Atzar, que alberga peces d’art rupestre.

Tota una meravella natural i històrica dins les nostres fronteres. Tot això, sumant-li les vistes espectaculars i vertiginoses de les muntanyes que el protegeixen, dotant-lo d’un paissatge càrstic que, sens dubte, li dóna un toc encara més cridaner. Un lloc que sembla fet especialment perquè puguem gaudir d’una escapada de cap de setmana relaxant com poques.

6. Castellfollit de la Roca

Nosaltres que som de Barcelona, no podem deixar de recomanar un destí que tenim a tan sols hora i mitja per carretera.

Ubicat a la comarca de la Garritxa (Girona), aquest petit poble de tan sols 1000 habitants s’aixeca sobre un penya-segat de 50m d’alçada de roca basàltica, sobre el que sembla un camí de gairebé 1km que l’erosió dels rius ha decidit deixar allí, especialment per ells.

Amb menys d’1km quadrat d’extensió, les casetes que vesteixen el poble poden gaudir d’unes vistes envejables a la vall pel que passen els rius Fluvià i Turonell. Un mirador que la natura ha creat sense que ningú li ho demanés, i que els habitants de Castellfollit de la Roca han sabut aprofitar millor que ningú.