Avui celebrem el Dia Mundial dels Animals, un dia que té com a objectiu donar visibilitat a totes i cadascuna de les espècies que habiten sobre el nostre planeta. Actualment existeix una gran problemàtica que afecta el nostre entorn natural i el de totes les espècies, i la gran majoria és causada pel factor humà. Cada vegada hi ha més espècies protegides, i moltes altres que estan a punt de desaparèixer… Estàs disposat a protegir la vida animal?

Per què se celebra el Dia Mundial dels Animals el 4 d’octubre?

Aquest Dia Mundial, curiosament, té tradició religiosa. De fet, prové del dia en què va néixer Sant Francesc d’Assís, sant italià, que va néixer el 4 d’octubre de 1182. San Francesc va tenir com a principal comès ensenyar a la humanitat la importància de respectar la Terra, així com totes les espècies que hi viuen. Avui dia és considerat Patró dels Animals i dels Ecologistes.

El 15 d’octubre de 1978 es va proclamar la Declaració Universal de Drets de l’Animal, la qual va ser aprovada per la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) i posteriorment per l’ONU (Organització de les Nacions Unides). Aquest document dictamina que tots els animals posseeixen drets i que la violació d’aquests és el principal motiu pel qual es duen a terme crims contra la naturalesa i els animals.

Quines accions podem emprendre el Dia Mundial dels animals per protegir aquests drets?

  1. No al maltractament animal. La no-violència amb els animals hauria de ser un fet consolidat i donat per suposat, però per desgràcia no és així. Actualment existeixen molts animals, tant domèstics com exòtics, que pateixen agressions humanes, ja sigui en un espectacle, a casa o en entorns naturals. Si veus que passa al teu al voltant, intenta evitar-ho o denúncia.
  2. Protegir a les espècies en perill d’extinció. Existeixen nombroses organitzacions que lluiten per rescatar i cuidar aquests animals. Una que ens toca molt de prop, per exemple, és la Fundació CRAM. El seu incansable treball ha permès a centenars de tortugues en situació crítica, entre altres molts animals marins, tornar a casa seva en el menor temps possible. Però no només es conformen amb ajudar, sinó que també s’esforcen per concienciar des d’els més petits fins els més grans. Pots visitar el CRAM amb els més “peques”, amb els teus amics… i també posar el teu granet de sorra en aquest projecte d’una forma molt senzilla. Uneix-te!
  3. Difondre un missatge que sigui positiu pels animals. Expressar i donar a conèixer arguments que facin costat als drets dels animals ajuda profundament al fet que cada vegada hi hagi més persones conscienciades amb la causa i amb ganes de col·laborar. Defensa els seus drets: cap animal ha de ser ni viure en un entorn de risc, perill o explotació.
  4. Cuida el medi ambient. La contaminació, la fabricació massiva de plàstics, accidents industrials… provoquen que els espais naturals estiguin cada cop més sotmesos. Aquesta és la causa directa de la desaparició o malestar de les espècies que habiten en llibertat. Cuida el medi ambient!

*Imatge cedida per Fundació CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins)

[footer-noticies