Segur que molts de vosaltres, quan arriba el desembre, substituïu el vostre calendari pel ja tradicional calendari d’advent (Advent Calendar). I és que és un detall molt petit i senzill, però que li afegeix, si cap, un xic més d’il·lusió al Nadal (sobretot pels nens de la casa)! Però, saps d’on ve aquesta tradició i com s’utilitza?

Com molts sabreu, el calendari d’advent és un compte enrere que va des del primer dia de desembre fins la nit de Nadal. Aquesta tradició va néixer a Alemanya com una forma d’encendre la il·lusió dels nens abans de l’arribada del Nadal (o del nen Jesús). Cal dir que, en els seus orígens, al segle XIX, el compte enrere era des del diumenge d’advent, que no té una data fixa i pot arribar a caure al novembre. En aquell temps la tradició era que els nens encenguessin una espelma per cada dia d’advent. Més tard, cap als anys 20, es van començar a popularitzar un altre tipus de pràctiques, ja incloent calendaris físics. Alguns d’ells contenien frases, imatges… per a cadascun dels dies, fins arribar al concepte actual en el qual, rere unes “finestretes”, ens trobem generalment trossets de xocolata. Tot i així, les sorpreses i regals en aquests calendaris són cada cop més variats.

El que fa màgics els calendaris d’advent és que poden anar tan lluny com la teva pròpia imaginació ho permeti. Pots fer servir un format de calendari tradicional, utilitzar les ja típiques “finestretes”, penjar petits mitjons per cadascun dels dies… I amb les sorpreses de cada dia, més del mateix! Pots ficar fotos, petits regals, llaminadures, “vals” pel que vulguis… També pots jugar amb un trencaclosques o un conte, per exemple. T’imagines un trencaclosques de 24 peces que aneu muntant dia a dia peça per peça? I un conte explicat en 24 parts? O fins i tot un trencaclosques que projecti una imatge del conte que, dia a dia, aneu descobrint!

Si us agraden molt els calendaris d’advent heu de saber que, com no podia ser d’una altra forma, el més gran del món es troba en el seu lloc d’origen: Alemanya, concretament a Leipzig. El Mercat ambulant de Nadal de Leipzig va néixer l’any 1458 i està situat al casc antic de la ciutat. Un lloc a visitar, encara que sigui un cop a la vida! I és que el món està ple d’indrets que et faran passar un Nadal únic!