El cercador més utilitzat d’Internet fa 20 anys. T’imagines una vida sense Google? És pràcticament impossible entendre el món digital sense comptar amb aquest motor de cerca i totes les seves eines. Per celebrar la seva vintena, hem fet un breu resum de la seva trajectòria.

El 1996, Larry Page i Sergey Brin cursaven els seus estudis d’informàtica a la Universitat de Stanford quan comencen el projecte “BackRub”, un cercador per organitzar la gran quantitat d’informació online. El 1997 canvien el nom del seu projecte i registren el domini google.com.

Google Inc. es funda l’any 1998. El 27 de setembre d’aquest mateix any s’estrena el seu primer motor de cerca que, en poc temps, aconsegueix superar a Altavista, el principal cercador d’aquesta època. L’any 2000 ja superava els 13mil milions de cerques mensuals.

Primers anys de Google

El 2001 arriba Google imatges que, després del seu primer any, ja comptava amb gairebé 300 milions d’imatges indexades. Avui dia ja ha superat els 10mil milions. Al 2002 neix Google News posant a disposició dels usuaris totes les notícies de tots els mitjans de comunicació a tan sol un clic. L’any 2013 ja comptava amb més de 50.000 fonts informatives disponibles en més de 60 idiomes, una forma d’accedir a l’actualitat a través de la variació lingüística online.

El 2005 s’incorpora Google Maps, convertint-se en un referent a escala global especialment amb l’arribada dels smartphones. Aquest mateix any Google també adquireix Android, el sistema operatiu mòbil més utilitzat a nivell mundial actualment.

YouTube s’incorpora a la família el 2006, sent ràpidament la plataforma de vídeos més viral d’Internet. Al 2016 es va calcular que cada minut es pugen 300 hores de contingut a YouTube, sumant aproximadament 3,25 mil milions d’hores de vídeo al mes.

Aquest mateix any es llança el seu arxiconegut traductor: Google Translate que, a dia d’avui, tradueix i reprodueix textos en més de 100 idiomes fins i tot sense connexió a internet.

Gmail s’estrena a nivell mundial el 2007. Aquest mateix any la companyia es converteix en la més valuosa del món, arribant als 66.000 milions de dòlars i superant a gegants com Coca-Cola o Microsoft.

El 2008 Google presenta el seu propi navegador: Google Chrome, que supera en poc temps a Internet Explorer de Microsoft, i el 2009 el sistema operatiu Chrome US. L’any 2010 s’incorpora al món dels smartphones llançant el seu primer mòbil Nexus. El núvol arriba a tots els usuaris el 2012 amb Google Drive, una eina que utilitzem diàriament i que ens permet guardar fins a 15 Gb d’emmagatzematge: una autèntica revolució digital!

Google en l’actualitat

El 2015 Google Inc. s’incorpora al conglomerat empresarial Alphabet, sent la seva principal subsidiària. Al 2016 Google Now passa a ser Google Assistant, l’assistent personal que fa la competència a “Siri” d’Apple i a “Cortana” de Microsoft.

A més, ja ha arribat a les nostres llars l’última novetat: Google Home, que es va presentar l’any 2016. Aquest altaveu intel·ligent és capaç d’interactuar amb els electrodomèstics de tota la casa a través de comandaments de veu.

A l’última edició de Google I/O també s’han mostrat moltes novetats, com Google Duplex, l’assistent capaç de fer gestions per tu, o la realitat augmentada a Google Maps a través de la càmera del nostre telèfon mòbil.